Експлуатаційний ресурс гальмівних колодок залежить від багатьох факторів: манери водіння, умов експлуатації автомобіля, типу коробки, якості доріг, якості самих колодок. Передчасна заміна гальмівних колодок необхідна для виявлення проблем або зносу деталей гальмівної системи.

Навіщо міняти гальмівні колодки?

Від стану колодок залежить ефективність гальмування, а отже, безпека в поїздках. Тому їх необхідно періодично перевіряти самостійно чи в автосервісі. Перше на що слід звертати увагу — це залишковий ресурс фрикційної накладки. Її товщина має бути не менше 2 мм, для деяких автомобілів до 1,5 мм. Якщо її стінки сильно витончені ефективність гальмування знижується в кілька разів, а гальмівні диски піддаються більш агресивному впливу і виходять з ладу швидше за відведений термін.

Як правило, заміна гальмівних колодок здійснюється попарно, щоб забезпечити подальше рівномірне зношування і однакову ефективність гальмування по осях. По передній осі колодки змінюють кожні 30-60 тис. км, по задній - рідше вдвічі, оскільки на задню вісь виявляються менші навантаження.

Ознаки зношування гальмівних колодок

Природне зношування колодок, як і інших розхідників - процес, що вимагає періодичного контролю. Важливо не допускати їх надмірного або нерівномірного стирання, і своєчасно міняти деталі, що відходили.

За змінами в поведінці автомобіля можна зрозуміти, що настав час замінити гальмівні колодки, до найбільш поширених симптомів відносять:

  • педаль гальма при натисканні провалюється вниз;
  • виникає вібрація при гальмуванні;
  • з'явилися скрегіт, свист чи скрипи при гальмуванні;
  • світиться відповідний індикатор на контрольній панелі;
  • погіршилася якість гальмування.

Подібні ознаки також можуть означати поломку або зношування інших деталей гальмівної системи, які точно встановити можна, звернувшись за професійною допомогою. Фахівці автосервісу Баланс проводять ретельну діагностику автомобіля та окремих систем на витягі, використовуючи спеціальне обладнання; заміна гальмівних колодок здійснюється згідно з рекомендаціями автовиробника – з дотриманням усіх технічних вимог та нормативів.